Suppen

Stand Up Paddling (afkorting: suppen) is momenteel de snelst groeiende boardsport ter wereld. De oorsprong ligt op Hawaii, waar golfsurfers er een peddel bij pakten op momenten dat er weinig golven waren. Staand op een stabiele plank met behulp van een peddel, beweeg je jezelf voort over het water. Op meren, rivieren, op zee of op de stadsgrachten, suppen kan overal. De supboards zijn wat breder en dikker dan een gemiddeld board, waardoor deze enorm stabiel zijn. Je legt gemakkelijk lange afstanden af zonder er vanaf te vallen.

...de fysieke uitdaging...

Ben je op zoek naar een fysieke uitdaging of juist naar een ontspannen middag, dan is suppen de ideale activiteit. Door de vele mogelijkheden van het supboard heeft iedereen plezier.

Relaxen en volop sporten
Stel je eens voor. Je huurt een sup bij SupMoves. Samen met wat vrienden ga je het water op en peddelt naar een rustige plek op het water. Je legt je sup ergens aan vast, gaat op je sup liggen en geniet van de zon, de rustgevende geluiden en het water wat onder je dobbert. Klinkt het jou ook aantrekkelijk in de oren?

Kijk onder verhuur en activiteiten wat SupMoves te bieden heeft.

Veel gestelde vragen

De juiste kleding hangt altijd af van het weer. Over het algemeen raden we aan om een wetsuit te dragen. Mocht je deze niet in huis hebben, wij verhuren Long John wetsuits voor maar €7,00. Mocht je in het water vallen, dan ben je met een wetsuit beschermd tegen de kou. Eenmaal nat, kan de wind op het water goed koud aan voelen. Om het plezier niet te laten bederven door de kou is een wetsuit een perfecte oplossing. Met warm weer is suppen in zwemkleding prima. Wanneer je jezelf niet fijn voelt in zwemkleding adviseren we om quickdry sportkleding te dragen.

Wat betreft schoenen ben je vrij om te kiezen wat je zelf fijn vindt. Blote voeten is mogelijk, maar hou er rekening mee dat er scherpe dingen in het water kunnen liggen. Waterschoenen hebben vaak een dunne zool. Hierdoor zijn je voeten beschermd, maar hou je nog wel gevoel met je board. Deze verhuren wij ook voor €3,00.

In de watersportwinkel van Ad Spek Watersport verkopen wij diverse artikelen, waaronder wetsuits, waterschoenen en UV werende shirts.

De juiste outfit voor het suppen, droge kleding, handdoek, flesje water en een geldig legitimatiebewijs.

Let op: draag je een bril of een zonnebril, houd er rekening mee dat deze af kan vallen. Neem eventueel een brillenkoord mee. Laat zoveel mogelijk waarde volle spullen thuis.

We hebben gratis lockers voor uw overige spullen.

Geen enkel probleem. Wij verzorgen ook privé lessen. Vraag ons naar de mogelijkheden. Aanmelden voor lessen kan sowieso.

No problem. Both of our instructors can speak english. We can give the whole class and instructions in English or can switch between english and dutch if that is necessary. If you have any other questions about our activities, please contact us by sending an email to info@supmoves.nl or give us a call 071 – 561 36 16.

Een zwemvest is niet verplicht tijdens het suppen. Wanneer je met ons gaat suppen of een sup huurt, teken je ervoor dat je zwemdiploma A en B hebt. Wanneer je alleen het water opgaat of op een dag met wat extremer weer, adviseren wij wel om een zwemvest te dragen. Dit voor je eigen veiligheid. Ook als je niet zeker bent van je zwemkunsten, adviseren we een zwemvest te dragen. Wij hebben enkele vesten liggen. Mocht je hier interesse in hebben, geef dit dan van tevoren even aan.

Wanneer het weer te slecht is, kunnen we in verband met de veiligheid helaas niet het water op. Denk hierbij aan harde wind of regen. In dat geval kan de clinic in overleg worden verzet naar een nieuwe datum. Met een klein beetje kou kunnen we gewoon gaan suppen. Wij verhuren wetsuits, om warm te blijven als het iets kouder is.

Als watersporter moet je op de hoogte zijn van de Gedragscode voor de Watersporter. Hiermee vermijd je irritaties bij je mede watergebruikers en waarborg je gelijk je eigen veiligheid. Aangezien suppen nog een vrij nieuwe sport is, zijn er nog geen specifieke regels voor suppers op het water. Veel algemene regels zijn daarentegen wel van toepassing op suppen. Wat zijn belangrijke regels uit de gedragscode:

• Hou stuurboord wal (rechts, net als in het verkeer op de weg)

• Maak de leash altijd vast aan je enkel. Dit is een lijn die jou verbind met je sup. Op het moment dat je van je sup valt, kan je sup nooit ver wegdrijven

• Groot gaat voor klein (als supper heb je nooit voorrang)

• Zeil gaat voor roeiboot

• Beroepsvaart gaat altijd voor (ook de rondvaartboten met een gele boei op de boot)

• Maak geen geluidsoverlast op het water

• Denk aan het milieu

Het grote voordeel van een hardshell board is dat het beter afgerond kan worden dan een opblaasbare sup. Hierdoor snijdt de sup beter door het water. Met name voor langere afstanden is dit erg prettig. Een nadeel van een hardshell sup is dat hij relatief groot en zwaar is. Op het moment dat je de sup wat minder gebruikt ligt hij al snel in de weg. Daarentegen kan je de inflatable sup oprollen en makkelijk opbergen. Ook met vervoeren past de inflatable sup in de kleinste auto. Met de hardshell sup is dit wat lastiger. Beide sups hebben dus voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je doeleinde is, kies je de juiste sup.

Wanneer je zelf wilt gaan suppen, is het belangrijkste natuurlijk een sup en een peddel. Daarnaast ga je kijken naar de juiste outfit/accessoires. Denk hierbij aan een wetsuit, waterschoenen, een waterdichte tas, een goede zonnebril.

De keuze van een supboard lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar de keuze op de markt is met alle verschillende merken en soorten sups tegenwoordig zo groot dat je in de winkel al snel door de boards het bos (of in dit geval het water) niet meer ziet. Ons advies: laat je adviseren over het juiste supboard voor jou. Bij ons is het ook mogelijk om een aantal sups te testen. Om een juist advies te kunnen krijgen, moet je voor jezelf nagaan wat het doeleinde van de sup gaat worden. De antwoorden op de volgende vragen, kunnen je daarbij helpen.

• Hoe en waar ga je het board gebruiken?

• Wil je je board samen met anderen gaan gebruiken?

• Wat is je sup niveau en hoe vaak wil je gaan suppen?

• Wat is je gewicht?

• In wat voor omstandigheden wil je het board gaan gebruiken? Op zee in de golven, op onrustig water met kleine windgolfjes, op vlak water of misschien zelfs op een rivier met stroomversnellingen.

• Heb je ruimte om een sup op te bergen en te vervoeren?